Земјотрес попладнево ги вознемири жителите од поширокиот дебарски регион. Поради полицискиот час и подготовката на домаќинствата од исламска религија за ифтар вечера сите жители беа во своите домови. Дел од нив, оние кои живеат во повисоките стамбени згради за кусо ги напуштија своите домови.

Потресот беше почувствуван во 16:21 часот со епицентар во близина на Ростуше, а според информациите тој е со интензитет од 3,4 степени и на длабочина од два километра.