По повод 117 години од историскиот 28 Април, 1903 година кога започнаа акциите на Гемиџиите во Солун, денеска делегација на Општина Велес предводена од градоначалникот Аце Коцевски положи цвеќе пред паметникот на Гемиџиите на кејот на Вардар во знак на длабока почит и благодарност за нивната саможртва, храброст и посветеност на највисоките идеали на македонскиот народ: да живее во слобода и независност. 

„Се арчиме за Македонија“. Оваа моќна реченица вградена во колективната свест на македонскиот народ одекнува како…

Gepostet von Општина Велес am Dienstag, 28. April 2020

 

Делегација на ВМРО – ДПМНЕ ОК Велес исто така оддаче почит и положи цвеќе пред спомениците на солунските атентатори – Гемиџиите.

ДЕЛЕГАЦИЈА НА ОК НА ВМРО-ДПМНЕ – ВЕЛЕС, ДЕНЕС ОДДАДЕ ПОЧИТ И ПОЛОЖИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПРЕД СПОМЕНИЦИТЕ НА СОЛУНСКИТЕ…

Gepostet von Igor Zdravkovski am Dienstag, 28. April 2020

Во изведувањето на Солунските атентати учествувале десетмина гемиџии: Јордан Поп Јорданов – Орцето, Константин Кирков, Димитар Мечев, Илија Трчков, Владимир Пингов, Павел Шатев, Марко Бошнаков, Милан Арсов и Георги Богданов и Цветко Трајков.