Владата одлучи акцизата за нафтените деривати да се се зголеми за три денари, дознава Алсат.

Оваа одлука доаѓа по т.н. патка или „барање“ на Стопанската комора замаскирано со наводна цел за да се спречеле злоупотребите со екстралесното масло кое наместо во докаќинставта се користи како погонско горивo.

Со ова владата на СДСМ им излезе во пресрет на своите олигарси, наметнувајќи нови давачки за граѓаните среде битка со коронавирус.

На овој предлог се спротистави целата бизнис заедница велејќи дека сме едниствена земја во светот која качува акциза за да се справи со корона кризатa.

Во меѓувреме во целиот свет рапидно паѓа цената на горивата на светските берзи.

Извор :

kurir.mk