Една нова студија сугерира дека поедноставнен пристап и поглед кон диетата е ако ја избегнеме храната што не дебелее.

Научниците велат дека е важно да се фокусирате на она што го јадете, а не на калориите што ги внесувате. Студијата разгледуваше 240 возрасни со зголемена тежина и ги подели во две групи: едната следеше вообичаена диета препорачана од Американското здружение за срце (АХА), додека друга следеше едноставна диета со висок внес на влакна.

Групата која ја следеше диетата со висок внес на влакна им беа обезбедени специфични правила, т.е. детални упатства за тоа како да се зголеми внесот на влакна на 30 грама на ден: да се зголеми внесот на овошје, зеленчук и интегрални житарки, без да се насочи конкретно ограничување на калории. Додека групата што ја следеше диетата со АХА, мораше да следи повеќе упатства како што се: специфични калориски цели, намалено конзумирање на заситени масти до одреден процент од вкупните дневни калории и зголемување на внесот на овошје и зеленчук.

Ниту една група немаше специфични упатства за физичка активност што требаше да ги следат, а на крајот на една година учество, стапката на постигнување на целта беше многу висока, скоро 90%.

Добрата вест се однесува на фактот дека губењето на тежината во рок од една година за групата на диетата AХA и групата диетата со високи влакна беше слична. Во просек, учесниците изгубиле 4,6 килограми по диета со внес на влакна, а 5,9 килограми изгубиле од оние на диетата со АХА.

Значи, кога ќе се спореди ова со просечната личност, вработено лице кое можеби нема време или не сака да следи некоја диета, важно е да се каже дека скоро идентично губење на тежината е многу важна информација. Со едноставно менување на диетата, зголемување на внесот на влакна, можете да ги постигнете скоро истите резултати како кога следите диета која носи многу правила или откажувања.