Раководството на НБА лигата подготвува 25-дневен план за продолжување на сезоната, кој ќе биде ставен во сила кога ќе стивна епидемијата на коронавирус, објави ЕСПН.

Се претпоставува дека на тимовите ќе им се даде 11 дена за индивидуални тренинзи и 14 дена тренинг кампови. Камповите ќе се отворат откако лигата ќе добие дозвола од лекарите да играат „5 на 5“.

„Кога земјата ќе се опорави и ќе се подобри состојбата со коронавирусот, ќе трае од три и пол до четири недели пред да продолжи сезоната“, информираат од НБА.

Комесарот на НБА, Адам Силвер изјави дека конечната одлука за продолжување на сезоната треба да биде донесена до 1-ви мај. На тимовите ќе им биде потребен околу 1 месец за да ја довршат редовната сезона, како и уште еден месец за плеј-офите.